گزارش سالانه سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران؛ سال ۲۰۲۴

سال ۲۰۲۴ میلادی، سالی پر از رویدادهای چالش‌برانگیز و...

بررسی شاخص‌های آزادی مطبوعات در ۱۰۰ روز نخست ریاست جمهوری مسعود پزشکیان

این گزارش، پژوهشی درباره وضعیت شاخص‌های آزادی مطبوعات در...

گزارش ماه سپتامبر ۲۰۲۴؛ حکومت نظامی در مطبوعات

سپتامبر ۲۰۲۴ (۱۱شهریور۱۴۰۳- ۹مهر۱۴۰۳)، ماهی دشوار برای روزنامه‌نگاران و...

آگوست ۲۰۲۴؛ گزارش ماهانه سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران

در ماه آگوست سال ۲۰۲۴ (۱۱مرداد۱۴۰۳- ۱۰شهریور۱۴۰۳)، روزنامه‌نگاران و...

دادستانی دست‌کم علیه یک روزنامه‌ و شماری از فعالان رسانه‌ای اعلام جرم کرد

ساعتی پس از سخنرانی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران و دستور او برای برخورد با روزنامه‌نگاران و رسانه‌های ایرانی، دادستانی کل کشور اعلام کرد که علیه شماری از رسانه‌ها و خبرنگاران اعلام جرم کرده است.

روز چهارشنبه ۲۱ آذر۱۴۰۳ (۱۱دسامبر۲۰۲۴)، علی خامنه‌ای در اولین سخنرانی عمومی پس از سقوط بشار اسد، انتشار برخی اخبار و تحلیل‌ها در رسانه‌های ایرانی در این ارتباط را مصداق «ترساندن و خالی کردن دل مردم» معرفی کرد و دستور داد با رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در داخل و خارج از ایران «برخورد» شود.

علی خامنه‌ای در این سخنرانی گفت: «بعضی در خارج … در تلویزیون‌های خارجی، رادیوهای خارجی، روزنامه‌های خارجی، به زبان فارسی با مردم حرف می‌زنند و جوری تصویر می‌کنند قضایا را تا مردم را بترسانند و توی دل مردم را خالی کنند. آن تکلیفش جور دیگر است. با آنها باید جور دیگری باید برخورد کرد. اما در داخل کسی نباید این کار را بکند. در داخل اگر کسی در تحلیلی یا بیانی جوری حرف بزند که معنای آن خالی کردن دل مردم باشد، این جرم است و باید دنبال شود.»

ساعتی پس از انتشار سخنرانی علی خامنه‌ای، دادستانی کل کشور با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: «با کسانی که به امنیت روانی مردم خدشه وارد می‌کنند، برخورد مقتضی صورت می‌گیرد و این روند با رصد ویژه ادامه خواهد داشت». همزمان خبرگزاری رسمی قوه قضاییه، میزان، نیز با انتشار دو خبر جداگانه از اعلام جرم دادستانی تهران علیه «یک روزنامه»، «دو فعال سیاسی و فضای مجازی» و «یک خبرنگار» خبر داد. میزان بدون معرفی نام روزنامه‌ و شهروندانی که علیه آنها اعلام جرم شده است، نوشت: «هجدهم آذر ماه ۱۴۰۳، دادستانی تهران با یک روزنامه و افراد مشارکت‌کننده در یک مصاحبه آن روزنامه که امنیت روانی مردم را خدشه دار کرده برخورد قضایی کرده و علیه روزنامه و مصاحبه‌شونده‌ها اعلام جرم شده است.»

اعلام جرم دادستانی علیه رسانه‌ها، فعالان رسانه‌ای و روزنامه‌نگاران، الگویی پرتکرار برای سرکوب آزادی بیان در ایران است؛ الگویی که پس از رویدادهای واکنش‌برانگیز در ایران عینا تکرار می‌شود.