گزارش ماه سپتامبر ۲۰۲۴؛ حکومت نظامی در مطبوعات

سپتامبر ۲۰۲۴ (۱۱شهریور۱۴۰۳- ۹مهر۱۴۰۳)، ماهی دشوار برای روزنامه‌نگاران و...

آگوست ۲۰۲۴؛ گزارش ماهانه سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران

در ماه آگوست سال ۲۰۲۴ (۱۱مرداد۱۴۰۳- ۱۰شهریور۱۴۰۳)، روزنامه‌نگاران و...

جولای ۲۰۲۴؛ گزارش ماهانه سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران

گزارش سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ماه جولای ۲۰۲۴،...

گزارش شش ماهه سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران؛ سال ۲۰۲۴

گزارش سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در شش ماهه اول...

اختلال در اطلاع‌رسانی درباره انفجار در معدن طبس

همزمان با انتشار اخبار ضدونقیض درباره تعداد کارگران جان‌باخته در معدن زغال‌سنگ «معدنجو» در طبس، نیروهای دولتی مستقر در محل حادثه مانع از حضور خبرنگاران در محوطه معدن برای انجام وظایف حرفه‌ای خود شدند.

شامگاه روز شنبه ۳۱شهریور۱۴۰۳ (۲۱سپتامبر۲۰۲۴)، در پی نشت گاز متان در بلوک‌های «B» و «C» در معدن زغال‌سنگ معدنجو در طبس، ده‌ها کارگر دچار حادثه شدند. با این وجود آمارهای ارائه‌شده از مصدومان و جان‌باختگان این حادثه تلخ، متفاوت بود.

خبرگزاری فارس با انتشار خبری نوشت، تعداد جان‌باختگان این حادثه ۵۰ و تعداد مصدومان ۲۲ نفر است. مدیر بحران استان خراسان رضوی اما شمار کارگران جان‌باخته را ۳۲ تن و مصدومان را ۱۷ نفر معرفی کرد. او گفت همزمان با حادثه ۶۹ نفر در بلوک‌های «B» و «C» مشغول به کار بودند. همزمان اخباری مبهم درباره سرنوشت کارگران محبوس‌شده در معدن منتشر شد.

در چنین شرایطی بار دیگر نهادهای دولتی و امنیتی جمهوری اسلامی برای کنترل جریان اطلاع‌رسانی درباره این رویداد، مانع از حضور خبرنگاران رسانه‌های مختلف در محل معدن زغال سنگ معدنجو شدند. حمیدرضا میرزاده، خبرنگار و فعال محیط زیست، با انتشار توییتی در صفحه کاربری‌اش در توصیف محدودیت‌ها برای خبرنگاران نوشت: «در موضوع معدن زغال‌سنگ طبس مسئولان محلی می‌گویند که فقط پنج خبرنگار اجازه ورود به محدوده را پیدا کرده‌اند که تا الان فهمیده‌ایم سه خبرنگار مربوط به صداوسیما هستند!»

میرزاده در ادامه این توییت نوشت: «جالب اینکه بسیاری از خبرنگاران محلی هم نه‌تنها کوچکترین اطلاعاتی ارائه نمی‌دهند، می‌گویند که خبرهایشان را به خبرگزاری صداوسیما می‌دهند!»؛ شرایطی که به نظر می‌رسد با مداخله نهادهای دولتی و امنیتی ایجاد شده است.

این شیوه از اختلال در اطلاع‌رسانی آزاد، الگویی پرتکرار در ایران است. جمهوری اسلامی ایران پس از وقوع رویدادهای مهم اجتماعی از ابزارها و شیوه‌های متعددی برای ممانعت از اطلاع‌رسانی مستقل استفاده می‌کند تا جریان خبررسانی را در کنترل خود نگاه دارد.